SEO (search engine optimization) is voor heel voor bloggers nog wel een dingetje. Soms is het complete abacadabra. Het belangrijkste is dat je goed gevonden wordt op de juiste zoekwoorden. Naast je blogartikel kun je ook je afbeeldingen optimaliseren.

Die zoekwoorden verwerk je in je artikel. En je zorgt ook dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn. Maar hoe doe je dat dan?

Ik geef je 7 zaken waar je op moet letten wanneer je afbeeldingen gaat optimaliseren voor de zoekmachine.

Natuurlijk is een goede afbeelding bij een blogartikel van cruciaal belang. Een afbeelding heeft een functie. Ten eerste ondersteunt je blogartikel, ten tweede helpt het bij de indeling van de tekst. Daarover schreef ik het artikel: afbeeldingen bij een blog. En zoals ik al zei, ondersteunt je afbeelding ook de optimalisatie van je blogartikel. En dat is precies waar dit artikel over gaat.

In het artikel heb ik het over het zoekwoord. Dit is het zoekwoord dat je ook in je artikel gebruikt hebt om je artikel te optimaliseren.

Het zoekwoord dat je gebruikt voor je artikel, gebruik je ook om de afbeeldingen in dat artikel te optimaliseren.

#1 Legale afbeeldingen

Zorg alsjeblieft voor legale afbeeldingen. Dat houdt in dat je de rechten van de eigenaar niet schendt. Net zoals een boek, muziek en film copyright kent, zo kent een afbeelding ook copyright.

Er zijn legio websites te vinden waar je rechtenvrije afbeeldingen kunt downloaden. Rechtenvrij betekent niet dat het gratis is. Het betekent dat je een afbeelding zonder rechten download. Soms betaal je daar een klein bedrag voor.

In het artikel over afbeeldingen bij een blog geef ik je een aantal websites waar je, al dan niet gratis, afbeeldingen kunt downloaden.

Zelf gebruik ik Pixaby. Helemaal gratis. Super mooie foto’s. Omdat het gratis is, zie ik die afbeeldingen steeds meer en meer. Je kunt je dan afvragen of je met jouw afbeelding nog uniek bent.

#2 Documentnaam afbeelding

Wanneer je een afbeelding hebt gedownload heeft het een bestandsnaam waar je nou niet echt blij van wordt. Iets met cijfers en een woord. Een naam die handig is voor de maker.

Afbeeldingen optimaliseren - Blog Universiteit

Afbeeldingen optimaliseren

 

 

 

Voor je blogartikel pas je de naam van de afbeelding aan. Zorg dat in bestandsnaam van je afbeelding je zoekwoord zit.

#3 Formaat van de afbeelding

Afbeeldingen optimaliseren - Blog Universiteit

Afbeeldingen optimaliseren

Het formaat van je afbeelding is belangrijk voor de snelheid van het laden van je pagina. Wanneer je meerdere afbeeldingen gebruikt in je blogartikel zorg  dan voor afbeeldingen die klein zijn.

Ik kijk daarbij naar het aantal kB’s van een afbeelding en naar de pixels.

Wanneer je een afbeelding download in Pixabay kun je kiezen uit verschillende formaten. Een afbeelding die je gebruikt bij een blogartikel hoeft niet zo groot te zijn. Het kleinste formaat is vaak voldoende.

Een groot formaat is alleen belangrijk wanneer je het in grafisch materiaal gaat gebruiken zoals visitekaartjes, flyers, banners.

#4 Titel afbeelding

Zodra je een afbeelding gaat uploaden in je WordPress website kun je de afbeelding nog een paar keer het zoekwoord meegeven. De eerste is de Titel van de afbeelding.Daar voer je ook het zoekwoord in. De titel baseert WordPress op de bestandsnaam.

#5 Onderschrift afbeelding

Afbeeldingen optimaliseren - Blog Universiteit

Afbeeldingen optimaliseren

Na de titel kun je in WordPress een Onderschrift invoeren. Dit komt in je artikel ONDER je afbeelding te staan. Zet daar ook je zoekwoord neer.

Gebruik je meerdere afbeeldingen, zet dan bij iedere afbeelding je zoekwoord neer. Bij iedere afbeelding heb je dus hetzelfde onderschrift.

#6 Alt-tekst afbeelding

Vervolgens vul je de Alt-tekst in (ook wel bekend als de alt-tag).

Je hebt vast wel eens op een website een groot wit blok zien staan met in de linkerbovenhoek een kruisje. Dat betekent dat de website de afbeelding niet kan weergeven.

Zodra je daar met je cursor overheen gaat komt er een klein blokje met tekst (mits dat is ingevuld). Dit is de alt-tekst van de afbeelding.

Google kan alleen tekst lezen en geen afbeeldingen zien, dus is deze alt-tekst belangrijk voor de optimalisatie. Voer hier het zoekwoord in.

#7 Beschrijving van de afbeelding

Tot slot kom je bij de Beschrijving van de afbeelding. Je voelt hem al aankomen denk ik, vul ook hier het zoekwoord in.

Helemaal klaar met afbeeldingen optimaliseren!

Nu ben je helemaal klaar met de optimalisatie van je afbeelding(en).

Wanneer je de tekst hebt geoptimaliseerd en de afbeelding(en) ook, dan ben je klaar met de optimalisatie van je artikel.

Wat is het eerstvolgende dat jij gaat doen als je een blogartikel gaat optimaliseren? Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld.

Op jouw blogsucces!
Esther Molenaar