Waarom WordPress kiezen als er ook zoveel anderen zijn?

Waarom WordPress? - Blog Universiteit

Het kost je ongeveer 4 minuten om dit artikel te lezen

Het blijft lastig. Een keus maken op welk platform je jouw website en blog wilt pla atsen. Er zijn hele volksstammen die helemaal wild zijn van Joomla of Drupal.

Er zijn nog veel mensen die Blogger gebruiken van Google.

Al 3 platforms waar ik niet blij van word. Echt niet! En ik spreek uit ervaring. 

Wat nog lastiger is, is om een ander uit te leggen WAAROM?

Waarom kies je nu voor WordPress?

Daarvoor heb ik een echte WordPress Expert gevraagd om dat eens uit een te zetten.

Georgette van Aart van de WordPresskennisbank.nl vertelt hieronder in het artikel waar je WordPress moet kiezen boven al die andere platforms en aanbieder.


WordPress is een gratis software programma waarmee jij je website eenvoudig zelf kunt bijhouden.Waarom WordPress? - Blog Universiteit

We noemen deze software ook wel een CMS, Content Management System wat simpelweg betekent dat jij je eigen content (inhoud) op je website kunt managen.

Er zijn nog meer van dit soort systemen

De belangrijkste 3 systemen op dit moment zijn:

Wat zijn nu de voordelen/nadelen van deze systemen

 • WordPress kent geen voor- en of nadelen, dit is echt een supersysteem.
 • Joomla is voor de gebruiker minder eenvoudig en verliest aardig terrein op de CMS markt
 • Drupal is echt een “grote jongen” en komt pas in beeld als jij een hele grote uitgebreid systeem wilt hebben waarin je bijvoorbeeld meerdere websites aanstuurt.

Waarom is WordPress zo populair?

WordPress is heel erg toegankelijk voor jou als gebruiker. Het is echt een fluitje van een cent om een blogbericht te schrijven en hieraan wat foto’s toe te voegen.

Ga maar na, op dit moment heeft WordPress ruim 60 miljoen gebruikers!

WordPress heeft 2 systemen in één

WordPress is niet alléén maar een programma voor jouw blog, zo is het wel ooit gestart maar sinds jaren is het uitgebreid met eenvolledige website functie.

Dat betekent dat jij binnen je eigen website dus heel eenvoudig je eigen blog kunt implementeren. Dat zijn dus 2 vliegen in 1 klap!Waarom WordPress? - Blog Universiteit

WordPress is gratis en Open Source

WordPress is software met de zogenaamde “Open Source” licentie. Dat betekent dat het gratis is en voor iedereen toegankelijk.

Voor gebruikers, maar ook voor webontwikkelaars die uitbreidingen willen maken. De programmeercodes van WordPress zijn dus voor iedereen toegankelijk.

Daardoor worden er zoveel, vaak gratis uitbreidingen aangeboden.

WordPress en uitbreidingen

Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn extra modules die je vaak gratis kunt installeren op je WordPress website.

Denk hierbij aan

 • een foto-album
 • video-album
 • een complete webshop
 • Een complete leeromgeving
 • Een helpdesk systeem

En zo kan ik een hele lijst maken, er zijn tienduizenden uitbreidingen op WordPress die vaak gratis zijn.

Door deze grote aantallen van uitbreidingen zit er altijd iets tussen dat jij wilt gebruiken.

Een actieve WordPress Community

Het zijn professionele webontwikkelaars die hun vrije tijd stoppen in het ontwikkelen van WordPress. Doordat de community van ontwikkelaars zo groot en enthousiast is, is WordPress software waar je op kunt vertrouwen.

De ontwikkelaars luisteren naar de wensen van de gebruiker en dat maakt dit pakket zo krachtig. Iedere update zorgt weer voor nog meer comfort op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, worden er weer stappen genomen om het jou zo makkelijk mogelijk te maken.

Geen technische kennis nodigWaarom WordPress? - Blog Universiteit

WordPress is zo ontwikkeld dat het niet nodig is om enige technische kennis te hebben van het bouwen van een website.

Er komt geen enge code aan te pas en het dashboard, de plaats waar vanuit jij je blogberichten en pagina’s maakt, is overzichtelijk en duidelijk.

Uitbreidingen kun jij zelf installeren

Als jij een uitbreiding wilt, bijvoorbeeld een foto-album dan hoef je alleen een plugin te installeren en je kunt je eigen foto-album op je website plaatsen.

Zo’n plugin is een stukje software dat je in 3 klikken installeert, dus ook hier heb je geen technische kennis voor nodig.

Het uiterlijk van jouw WordPress website

Een ander groot voordeel van een Content Management Systeem is dat jijzelf de layout van je website heel simpel kunt wijzigen door het kiezen van een zogenaamd Thema of Template

Doordat WordPress zo’n grote community heeft, zijn er veel Thema’s ontwikkeld.

Als je googlet op “WordPress Theme” dan heb je zo ruim 86 MILJOEN hits.

Laat je daar echter niet door van de wijs brengen. Het geeft nogmaals aan dat WordPress heel erg populair is en dat in de goed zin van het woord.

WordPress en de zoekmachine

WordPress zit technisch zo fantastisch in elkaar, dat jij je geen zorgen hoeft te maken over de vindbaarheid van jouw website in de zoekmachine als het gaat om de techniek.

De techniek van WordPress is gericht op het leveren van een snelle website, goede schone code en heel veel code die de zoekmachine waardeert.

Natuurlijk hangt de vindbaarheid van jouw website ook af van de teksten die je gebruikt en de manier waarop, maar dat is goed te leren en ook hier zijn weer plugins voor om zonder technische kennis je teksten te verbeteren voor de zoekmachine.

Kortom, WordPress is te TOP

Als jij na dit artikel nog zou twijfelen of je WordPress moet gaan gebruiken dan zeg ik DOEN. Je zult er absoluut geen spijt van krijgen.

Heb jij een vraag over WordPress? Wat voor vraag dan ook…. Stel hem hieronder in het commentaarveld en je vraag zal beantwoord worden.

Wanneer je een reactie plaatst krijg je toegang tot een gratis instructie video over het downloaden en installeren van een plugin.

Op jouw blogsucces!

Esther Molenaar

PS: Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.

7 Comments

 • Bastiaan

  Reply Reply 28 januari 2015

  Hi,

  Dank voor je artikel. Ik ben bijna om.

  Afegezien van het financiele plaatje en het verschil in gebruiksgemak. Kan je nog belangrijke verschillen benoemen tussen WordPress en Wix? Ik vind Wix veel makkelijker dan WordPress. Hoe komt dat? Zijn er veiligheidsverschillen tussen Wix en WordPress? Zijn er verschillen in vindbaarheid in zoekmachines? Ik hoor graag meer!

 • Georgette van Aart

  Reply Reply 28 januari 2015

  Dank je Bastiaan voor je vraag.
  Ik heb zelf nooit gewerkt met Wix. Wat ik nu zie bij Wix is, dat je een website maakt die bij Wix staat en ook onder de domeinnaam van Wix valt. Als ik bij hen een website aanmaak dan krijg ik dit adres: http://vanaart01.wix.com//MijnWebsite

  Dat is niet aan te raden, omdat je dan in de zoekmachine niet vindbaar bent, de enige die hier profijt van heeft is wix zelf. Die genereert zo veel verkeer naar hun website.

  Als je je eigen domein gekoppeld wilt hebben aan hun systeem kost je dat een kleine €100,- ieder jaar weer.

  Nee ik raad je aan om te kiezen voor een WordPress website die op een snelle server staat waarbij JIJ alle mogelijkheden hebt en zeggenschap hebt over je website.

  Ennuh, WordPress is echt een makkie hoor. Laat mij weten als je nog verder vragen hebt of hulp kunt gebruiken.
  Hartelijke groeten!
  Georgette van Aart

  • Jeanne Gommers

   Reply Reply 30 januari 2015

   Bedankt voor deze vraag en het antwoord.

   Ik heb ook net een wix website aangemaakt en het was me al opgevallen dat ik in google niet boven kwam met deze website.

   Ik heb gelukkig nog niet gekozen voor een betaalde versie.

   Dan toch maar eens wordpress uit gaan zoeken.

   Ik heb een hele uitgebreide cursus liggen, stap voor stap uit te voeren.
   Is er nog voorkeur voor een bepaalde hosting?

 • Jan Bolhuis

  Reply Reply 28 januari 2015

  Hoi Esther,

  Ik gebruik zelf ook WP maar heb altijd moeite met de ruimte tussen de alinea’s. Ook het invoegen van media bestanden levert bij mij vaker wel dan geen problemen op. Vaak moet ik handmatig nog een extra Enter (harde return) geven om het plaatje onder of boven de tekst te krijgen. Met andere woorden: ‘veel verspringen in geval van tekst in combinatie met plaatjes’. Heb je daar een tip voor?

  Gr Jan

  • Esther Molenaar

   Reply Reply 28 januari 2015

   Daar loop ik ook tegenaan Jan. Erg vervelend, omdat je dan, zoals jij ook zegt, handmatig dingen mort aanpassen.

  • Georgette van Aart

   Reply Reply 28 januari 2015

   Hoi Jan,

   Het best is dat je ruimte tussen je alinea’s aanpast in de code van je stylesheet. Dat is werk van je webbouwer en als je de website zelf hebt gebouwd, dan kan ik wel voor je kijken.

   Met afbeeldingen is het hetzelfde verhaal, als je dat instelt in de code dan helpt het iets.

   Een ander euvel kan zijn dat je de plaats van de afbeelding niet goed kiest. Dan kom je bijvoorbeeld net in een alinea en door de harde returns krijg je het plaatje op zijn plek.

   Tekst naast een afbeelding is ook niet precies vast te leggen, als je teksthoogte wat minder is dan de afbeelding dan wil je de tekst in het midden van de afbeelding hebben. En dat betekent dan inderdaad dat je moet smokkelen met een harde return.

   Probeer het zoveel mogelijk te beperken door er op te letten dat je het plaatje NIET in de alinea zet maar daarbuiten. Dan heb je vaak genoeg aan 1 harde return.

   Succes!

 • Gerard Raterink

  Reply Reply 2 april 2015

  Als je in de editor van een bericht of pagina in WP staat zie je aan de rechter kant, bovenin, een tweetal tabbladen. “Visueel” en “Tekst”.
  in Visueel type ik meestal de tekst (of kopieer deze vanuit Word) Dit controleer ik c.q. pas de opmaak aan in het tabblad “Test”.
  Zo kan ik vervelende harde returns corrigeren en de opmaak herstellen.

Leave A Response

* Denotes Required Field