Het kost je ongeveer 3 minuten om dit artikel te lezen

Geen fouten in je tekst

Toen ik nog op de middelbare school zat moest ik voor verschillende vakken teksten schrijven. Vooral voor Nederlands was het nog al eens raak. Ik vond schrijven toen al leuk en ging altijd vol goede moed aan de slag. Wanneer ik klaar was liet ik het trots aan mijn moeder zien en vroeg: “Lees eens?” Het duurde niet lang voor ze begon met de fouten eruit te halen. “Ik wordt? Dat is dus met een -d.” of “Gebeurt is hier met een -d en niet met een -t.” Verschrikkelijk vond ik dat. Ik wilde dat ze naar de inhoud keek en daar iets over zei. Ze zei altijd: “Je moet eerst de fouten in je tekst verbeteren.” 

Wanneer je een tekst hebt geschreven, wil je ook dat je lezers daadwerkelijk naar de inhoud kijken en niet naar de schrijf- en typefouten die er in staan. Het gaat om de inhoud van je verhaal.

Fouten staan slordig. Ik heb veel discussies gevoerd met andere bloggers die zeggen dat mensen niet kijken naar de spelfouten en dat de inhoud belangrijker is dan de manier waarop de woorden zijn gespeld. Ik ben van mening dat je als schrijver van wat voor tekst dan ook de verantwoordelijkheid hebt om een foutloze tekst te schrijven. Zodat je lezer zich volledig kan richten op het verhaal dat jij vertelt, zonder te worden afgeleid door fouten.

Om er voor te zorgen dat je daar de focus krijgt, zijn er 5 stappen die je kunt volgen. Leer de fouten in je tekst verbeteren, zodat je lezer zich alleen op de inhoud richt.

Fouten in je tekst verbeteren - Blog Universiteit

Fouten in je tekst verbeteren

Fouten in je tekst verbeteren

Stap 1 Let op de werkwoordspelling

Zorg dat alle werkwoorden correct zijn gespeld. Zorg dat de -d’s, -t’s en -dt’s op de juiste plaats staan.

Stap 2 Let op de spelling van overige woorden

Wanneer je twijfelt over een woord in de tekst markeer het woord, zodat je het later kunt opzoeken in het woordenboek of het groene boekje.

Stap 3 Zorg voor juiste interpunctie

Punten en komma’s zorgen voor de juiste pauzes in je tekst en in je zinnen. Niet alleen punten en komma’s vallen onder interpunctie. Ook het uitroepteken! En vraagteken? De puntkomma; en de dubbele punt: Weet wanneer je ze moet gebruiken en wanneer je ze (zoals een uitroepteken) beter weg kunt laten.

Stap 4 Hanteer de juiste stijl

Stijl is de manier waarop jij je in de taal uitdrukt. Het is je manier van schriftelijk taal gebruik. Je kiest voor een bepaalde stijl en handhaaft deze in je hele tekst, bijvoorbeeld formeel of informeel.

Stap 5 Houd je aan de regels van de grammatica

De grammatica omvat alles wat met taal te maken heeft. De structuur van de woorden en de zinnen definieert de grammatica aan de hand van regels. Bijvoorbeeld de functie van een woord in de zin. Is het onderwerp of persoonsvorm? Voor een correcte zin is het belangrijk hier kennis van te hebben.

Ik heb je vijf stappen gegeven die je helpen bij het schrijven van een foutloze tekst. De weg naar een goede tekst is als eerste de fouten in je tekst verbeteren. Precies zoals mijn moeder altijd tegen mij zei. Ik geef toe dat het niet altijd even leuk is om mee bezig te zijn. Ook kan ik me voorstellen dat je er niet mee bezig wilt zijn. Je kunt overwegen om je teksten door iemand anders te laten redigeren. Dan kun jij je tijd aan de coaching besteden.

Wil je meer weten over één van bovenstaande onderwerpen? Laat je vraag hieronder in het commentaarveld achter. Daarbij wil ik je uitdagen om een interessant grammaticaal vraagstuk aan mij voor te leggen.

Op jouw blogsucces!

Esther Molenaar

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.