Het kost je ongeveer 4 minuten om dit artikel te lezen

In mei kreeg ik de kans van mijn leven om een training te volgen van Brian Tracy, in Nederland.

Die kans heb ik met beide handen aangepakt.

3 & 4 juli jongstleden was het zover: de 2 Day MBA of Total Business Mastery van Brian Tracy.

Ik kan mee voorstellen dat je je afvraagt:

Wie is Brian Tracy?

Brian Tracy is dé sales expert. Hij is een auteur, spreker en trainer. Hij is groot geworden in verschillende branches. Hij heeft bedrijven helpen groeien. In zijn begin jaren als werknemer en als salesmedewerker. De laatste jaren als consultant.

Hij schreef 65 boeken, die vertaald zijn in meer dan 40 talen en hij heeft meer dan 1000 audio programma’s gemaakt. Brian Tracy spreekt overal ter wereld. Hij heeft meer dan 100 bedrijven geholpen, meer dan 5.000.000 mensen toegesproken in meer dan 5.000 spreekbeurten en seminars.

Dat is nogal wat!

Ik kende hem van boeken als: Goals, No excuses en Eat that Frog.

Goals - Esther Molenaar - Blog UniversiteitNo Excuses - Esther Molenaar - Blog UniversiteitEat that Frog - Esther Molenaar - Blog Universiteit

 

 

 

 

 

 

Ja, ik wilde hem graag live meemaken.

Brian Tracy’s 2 day MBA

Een tweedaagse trainging die vol zat met zo veel waardevolle en praktische informatie dat ik daar nog wel een paar maanden zoet mee ben. Ik heb veel te implementeren.

Aan de hand van een 10-tal onderwerpen heeft Brian Tracy zijn lessen over business en het leven aan ons voorgeschoteld. Onder andere over:

 • Product ontwikkeling
 • Sales
 • Klantenservice
 • Prospects
 • Businessplan
 • Marketingplan
 • Goalsetting

Een intens mens met een intense energie. Ik ben dankbaar dat ik hem heb mogen ontmoeten.

Brian Tracy’s belangrijke lessen voor Esther Molenaar

Hij heeft zo veel verteld en mij zo veel geleerd dat ik nog steeds leer als ik mijn aantekeningen doorlees. En ik lees ze bijna elke dag opnieuw.

Er zijn 3 lessen die mij het meest zijn bijgebleven. Deze lessen deel ik graag met je.

1. Get Going, Keep Going

Brian Tracy - Esther Molenaar - Blog UniversiteitDeze 4 woorden vatten volgens hem alle seminars en coaching op het gebied van busines en motivatie samen.

Het zetten van de eerste stap is het moeilijkst en daar is lef voor nodig. Je moet die stap wel zetten om verder te komen. Daarna is het belangrijk door te blijven gaan met stappen zetten.

Dat je ‘slechts’ de volgende stap ziet, is voldoende.

Voor mij een heel belangrijke les. Ik wil graag controle hebben en alles overzien, alle stappen.

Dat kan niet.

Toch moet ik door blijven gaan.

2. Onverschrokken worden

Mensen laten zich tegenhouden door angst. We weten aBrian Tracy - Esther Molenaar - Blog Universiteitllemaal dat angst eigenlijk niet bestaat. Tenminste niet de angst voor bijvoorbeeld verkopen, spinnen, hoogtes, spreken voor een groep.

Het gaat om het onbekende. Je weet niet wat er komen gaat. Daar komt angst vandaan. Als ik het niet over zie, en het is onbekend, dan steekt bij mij angst de kop op. Brian Tracy zegt dat je onverschrokken kunt worden. Hij gebruikt daar sales voor, verkopen, koud bellen.

‘Call 100 prospects!’

Bied ze je product of dienst aan.
Zeggen ze ja? Perfect.
Zeggen ze nee? Bedank ze en bel de volgende.

Slik! 100?!

Ik ga de uitdaging aan, vooral met mezelf. Ik ga het doen en 100 prospects bellen om zo mijn angst te overwinnen.

3. Het nut van doelen stellen

Brian Tracy - Esther Molenaar - Blog UniversiteitToen ik me had aangemeld voor deze training ben ik me nog meer gaan verdiepen in het werk van Brian Tracy. Doelen stellen voor je business en je leven is belangrijk om ‘on purpose’ te leven. Dat wist ik.

Van verschillende mensen had ik methodes geprobeerd om doelen te stellen. Weinig werkte voor mij. Te omslachtig, te gecompliceerd of beide.

De methode van Brian Tracy is dat niet. Een heerlijk simpel stappenplan waarmee je aan de slag kunt.

 • Schrijf 10 doelen op die je de komende 12 maanden wilt bereiken
 • Kies het doel dat op korte termijn de meeste impact heeft
 • Schrijf alles op wat je moet doen om dat doel te bereiken
 • Ga aan de slag!

Vergroot het effect door je 10 doelen elke dag opnieuw op te schrijven. Voltooi elke dag tenminste 1 actie die je dichter bij je doel brengt.

Simpel en ongecompliceerd.

Ik hou er van.

Het past perfect bij ‘Get Going, Keep Going’. Om iets te bereiken moet je wel iets doen en gericht actie ondernemen. Met als sleutelwoord: gerichte actie.

Ik herhaal nu elke dag mijn doelen en schrijf ze elke ochtend weer op.

Het stellen van doelen geeft me helderheid, want ik weet nu waar ik naar te wil en wat ik wil bereiken. En het geeft focus, want ik laat me minder afleiden door andere zaken. Ik weet wat ik moet doen.

Dat waren ze: mijn 3 belangrijkste lessen die Brian Tracy mij leerde.

Ik implementeer ze dagelijks. Het geeft rust om er zo mee bezig te zijn en zo boven op mijn dagelijkse activiteiten te zitten. Het gaat niet alleen om mijn bedrijf. Mijn 10 doelen bevatten ook persoonlijke doelen. Het omvat mijn hele leven.

Nu weet ik hoe ik aan de slag moet gaan en blijven, waar ik naar toe wil en hoe ik onverschrokken kan worden.

Heb jij wel eens een training of seminar gevolgd? Wat heb jij geleerd? Deel het hieronder in het commentaarveld.

Esther Molenaar
Blog content? Coach content!

PS. Deel dit artikel met je netwerk zodat zij ook kunnen profiteren van dit artikel. Klik op één van de social media knoppen om het artikel te delen.