Het kost je ongeveer 7 minuten om dit artikel te lezen


Sinds 2000 ben ik ondernemer. Toen ik begon was ik nog werkzaam als administratief medewerker en later als docent Nederlands werkzaam op een mbo-school. In 2008 nam ik definitief de stap naar het fulltime ondernemerschap.

Heerlijk! Het was een enerverend tijd die me veel heeft gebracht. Het ondernemerschap heeft mij veel geleerd. Meer dan ik ooit had durven hopen.

Ervaringen die ik kan bijschrijven op mijn leer conto, waren achteraf ervaringen die ik gezien de stress liever niet had gehad. De lessen waren onmisbaar en onbetaalbaar.

Begin 2017 was het helaas noodzakelijk om weer op zoek te gaan naar een baan. De leerschool van de jaren daarvoor hadden te veel gevreten aan mijn zelfvertrouwen en financieel gezien was het nodig om met een baan het nodige inkomen te verdienen.

Het idee gaf me rust en een stabiel gevoel.

Maar uiteindelijk was het maar een idee en een gevoel dat ik uiteindelijk duur moest bekopen met een harde ervaring. Nog een leerschool die ik nodig had, maar waar ik niet op zat te wachten.

Alles bij elkaar heeft het 4 maanden geduurd (hoezo stabiliteit en zekerheid met een tijdelijk contract).

Die 4 maanden hebben mij een aantal heel waardevolle lessen geleerd. Die lessen wil ik je niet onthouden en in dit artikel deel ik ieder les uitgebreid met jou.

Les 1 – stabiliteit en zekerheid vind je niet in een baan

Esther Molenaar - Dé Blog TrainerIedere maand kreeg ik nu een inkomen. Op een vaste dag in de maand kon ik er zeker van zijn dat mijn loon op mijn rekening werd gestort.

Het gaf een heerlijk gevoel dat ik me daar niet druk over hoefde te maken en dat ik de zekerheid had van de inkomsten.

Alleen zo veel zekerheid ga het niet. Ik had een tijdelijk contract en hoewel mijn werkzaamheden duidelijk waren, was mijn baas niet tevreden over mijn werk. Dus ik was niet zeker van een stabiel inkomen voor de toekomst.

In de tijd van mijn ouders die inmiddels 75 zijn, gaf een baan stabiliteit en zekerheid. Mijn vader had een baan en kon er zeker van zijn dat hij die 5 jaar later nog had. Hij kon daar zijn hele leven omheen organiseren. Want hij wist al dat hij een baan voor het leven had.

Hetzelfde gold voor mijn moeder. Onderwijzeres in het basisonderwijs. Ze werkte parttime. Toch gaf het ons gezin de extra stabiliteit en zekerheid die het nodig had.

Toen kon je nog 40 jaar voor een baas werken.

Nu is dat veel minder. Het lijkt wel alsof jobhoppen de trend is. Je werkt eens een tijdje voor het ene bedrijf en dan weer eens een tijdje voor het andere bedrijf. Soms 1 jaar, soms 2, maar echt niet meer.

Is het niet de medewerker die regelmatig een nieuwe uitdaging nodig heeft, dan is het wel de werkgever die sneller toe is aan nieuw bloed in zijn bedrijf.

Zekerheid is een valse verwachting die je niet meer brengt dan teleurstelling en uiteindelijk stress.

Hetzelfde geldt in het ondernemerschap. Daar waar je voorheen met 1 of 2 producten jaren een heel bedrijf draaiende kon houden, heb je tegenwoordig een veel kortere product doorlooptijd.

En blijf je bij 1 of 2 producten dan ben je steeds aan het sleutelen aan die producten om het aantrekkelijk te houden voor de markt.

Niet doen

Met je productenpalet op je lauweren rusten en denken dat je voor jaren inkomsten kunt genereren met producten die hetzelfde blijven.

Wel doen

Luisteren naar je doelgroep en je producten aanpassen waar nodig. Niet aanpassen om het aanpassen, maar extra waarde toevoegen door je eigen nieuwe verworven kennis en vaardigheden

Les 2 – eigenwaarde komt van binnenuit

Esther Molenaar - Dé Blog TrainerDe werkgever had mij aangenomen op mijn kennis en kunde over bloggen en schrijven. Uiteindelijk maakte het mij niet uit waar ik over schreef. Met een onderwerp en een call to action kon ik over alles een artikel schrijven.

Op die basis was ik aangenomen.

Op die basis werd ik niet behandeld.

Al snel kwam ik erachter dat mijn werkgever niet blij was met de artikelen die ik schreef. Volgens hem miste het structuur en was de kwaliteit ver te zoeken.

Zelf was ik een andere mening toegedaan. Artikelen die ik aan mijn partner thuis liet lezen, vond zij waardevol en structureel zaten ze goed in elkaar. Niets mis mee.

Niet volgens mijn baas. Hoe vaker hij het zei hoe meer ik hem ging geloven.

Gelukkig weet ik nu, ook door andere ervaringen en klanten, dat mijn artikelen goed zijn en dat ik de kwaliteit lever die ik beloof.

Waar lag het dan aan, dat mijn werkgever mij daar niet op kon waarderen?

Simpel, ik kon die waarde niet aan mezelf toekennen. Laat staan dat hij dat niet kon. Ik liet onvoldoende zien volledig in mezelf en mijn eigen vaardigheden te geloven.

Daardoor had hij de kans om op een dieper niveau mijn waarde aan te tasten en te bevestigen wat ik zelf al had bedacht: ik kan het niet.

Jammergenoeg konden we dat allebei niet omdraaien. Ik ervaarde niet het respect dat ieder mens verdient.

Niet doen

Je eigenwaarde is niet afhankelijk van wat een ander van je vindt. Je eigenwaarde zit in jezelf. Altijd op zoek gaan naar bevestiging en complimenten is niet de manier om te ‘winnen’ in het leven.

Wel doen

Van jezelf houden. Ervoor zorgen dat je jezelf in de ogen kunt en blijft kijken en jezelf alle liefde te geven die je verdient. Succes ontvangen, liefde ontvangen, vertrouwen ontvangen…het begint allemaal bij het jezelf gunnen en het aan jezelf geven.

Les 3 – Door jezelf te vertrouwen kunnen anderen jou vertrouwen

Esther Molenaar - Dé Blog Trainer

Deze les sluit aan bij de vorige. Ik vertrouwde mezelf niet. Vooral mijn eigen vaardigheden, mijn eigen kunnen. Ik geloofde niet dat ik het kon en ik vertrouwde niet dat ik ‘het’ kon waarmaken. Wat dat ‘het’ ook moge zijn.

Wanneer je jezelf niet vertrouwt kom je in een vicieuze cirkel terecht. Je vertrouwt jezelf niet. Daardoor is het moeilijk om anderen te vertrouwen. Wanneer je anderen niet kunt vertrouwen, waarom zouden anderen (lees klanten) jou dan vertrouwen om business aan te gunnen?

Diep in je hart en in je hele wezen weet je wat goed voor jezelf is. Je weet wat je wel wilt en wat je niet wilt. Vertrouw daarop, handel daarnaar. Het is je geboorterecht om daar naar te leven. Luister naar jezelf en je ‘gut’ feeling.

Niet doen

Stoppen met luisteren naar jezelf, naar wat in je hart leeft. Stoppen met luisteren naar je onderbuikgevoel.

Wel doen

Vertrouwen op jezelf. Door te luisteren naar het antwoord dat in je hart zit. Wanneer je een klein moment van stilte neemt en een vraagt stelt aan jezelf, dan krijg je altijd een antwoord van jezelf. Dat is voor jou op dit moment het beste antwoord. Daar handel je naar in je leven en in je bedrijf.

Les 4 – iemand anders huurt jou in om zijn/haar droom waar te maken

Esther Molenaar - Dé Blog TrainerJe baas is een ondernemer. Het is een persoon die een droom heeft net als jij. Een visie om de wereld een stukje mooier te maken.

Misschien zal je baas daar op een andere manier uiting aan geven. Als ondernemer handelt hij/zij naar die visie op het leven en het ondernemen.

Wanneer je in loondienst gaat, dan stel je jezelf in dienst van de droom van iemand anders. Je stelt jezelf in dienst om de visie van een andere vorm te geven.

Hoe zit het met jou eigen visie?

Door de baan die energie vrat, had ik geen puf meer om mijn eigen droom waar te maken. Het heeft me kostbare tijd gekost die ik nooit meer terug krijg. Op een heel leven lijken 4 maanden niet zo lang. Maar ik weet nu dat ik in 4 maanden tijd meer kan bereiken dan ik ooit had durven dromen.

Niet doen

Je zelf in dienst stellen van een ander en je eigen droom onder het kleed vegen.

Wel doen

Je droom, je visie, hardop uitspreken. Naar je droom leven en handelen. Jouw droom is in jouw leven het belangrijkste.

Spreek het uit naar de wereld in een blogartikel bijvoorbeeld.

Spreek het uit naar je familie.

Spreek het uit naar je vrienden.

Spreek het uit op social media.

Hoe dan ook spreek je droom uit.

Laat je door niets en niemand in de weg staan. Onderneem actie.

De wereld heeft niets aan jou, als je jezelf niet op waarde schat, jezelf niet vertrouwt en de droom van een ander helpt verwezenlijken.

Tijd is kostbaar. Maak er 100% gebruik van en help de mensen die jij wilt helpen op de manier die jij wilt en bij jouw past.

Kortom

Laat jezelf niet klein maken door een andere. Wijs niet naar een ander als schuldige. Als je met 1 vinger wijst, wijzen er 3 vingers terug naar jezelf.

Pak een periode in je leven die niet zo liep als je had gewild als kans om te groeien.

Er bestaan geen fouten. Het zijn enkel lessen die je leert om verder te komen in het leven.

 

Wat is de meest waardevolle les die jij hebt geleerd?Deel je antwoord hieronder in het commentaarveld. Laat je inspireren door anderen en inspireer anderen met jouw verhaal.

 

Op jouw blogsucces!

Esther Molenaar

PS Deel dit artikel met je netwerk via de social media knoppen hier naast, zodat ook zij kunnen profiteren van de inhoud.